Tas maaltijdbezorger bron van bacteriën

In de tas van de maaltijdbezorger wemelt het van de bacteriën, ontdekte het Italiaanse culinaire tijdschrift Gambero Rosso. In één van de onderzochte tassen, die er op het oog schoon uitzag, bleken 200 bacteriekolonies langs de wanden te zitten. Gemiddeld zaten er drie keer zoveel bacteriën in een tas als toegestaan is op de vloer van een restaurant, aldus het Italiaanse onderzoek.

In het werkboek Basisvaardigheden Microbiologie is een experiment opgenomen waarmee de hygiëne wordt onderzocht met zogenaamde RODAC-plaatjes en swabs. Objecten die hiermee microbiologische kunnen worden onderzocht zijn onder andere keukenaanrecht, snijplanken, vorken, messen en pannen. Maar ook de binnenkant van een maaltijdbox kan met een RODAC-contactplaatje uitstekend worden onderzocht.
De afdrukmethode met RODAC-plaatjes geeft een semi-kwantitatief beeld. In het werkboek zijn de resultaten te verwerken tot zogenaamde hygiëneklassen. Deze geven een indicatie over de microbiologische gesteldheid van een object. Valt een onderzocht object in hygiëneklasse II of lager, dan is dit niet acceptabel.

De achtergrondkennis bij dit experiment kunnen studenten zelf testen met deze digitale toets.


Experiment 50 Hygiëneonderzoek met RODAC-plaatjes en swabs.