Exp. 43 Microbiologische analyse van (drink)water

Zeker 57 triatleten die vorig weekend meededen met wereldbekerwedstrijden in Sunderland zijn ziek geworden na de race. De atleten klaagden over buikpijn en misselijkheid een dag na het evenement. Zo’n 2.000 atleten deden mee aan de wedstrijd, onder wie een groot deel van de mondiale top uit de triatlonsport. De oorzaak was teveel Eschericha coli in het zwemwater (NOS).

E. coli wordt algemeen gebruikt om fecale besmetting aan te tonen, en wordt daarom indicatororganisme genoemd. E. coli is een commensaal van de dikke darm en wordt in grote aantallen aangetroffen in fecaliën. De aanwezigheid van E. coli in water legt daarom een direct verband met fecale verontreiniging van het water. Bovendien sterven darmpathogenen sneller af in oppervlaktewater dan E. coli. Dus als E. coli niet wordt aangetoond in een watermonster, dan is het aannemelijk dat er geen darmpathogenen aanwezig zijn.

In Basisvaardigheden Microbiologie wordt aandacht besteed aan watermicrobiologie. In experiment 43 doen studenten vaardigheden op voor de microbiologische analyse van (drink)water.

E. coli vertoont op EMB-agar een karakteristieke groene glans.