Wetenschappers in Denemarken hebben een doorbraak bereikt in de productie van veganistische kaas. Ze zijn er voor het eerst in geslaagd om met behulp van bacteriën het melkeiwit caseïne te maken – een cruciaal bestanddeel voor de structuur en smaak van echte kaas. Normaal komt dit eiwit uit koemelk, maar nu weten onderzoekers E. coli-bacteriën zo te transformeren dat zij caseïne produceren.
Door bacteriën in te zetten voor de productie van melkeiwit zou de zuivelindustrie diervriendelijker én duurzamer kunnen worden. Bij de huidige productie van een kilo kaas komt momenteel ongeveer 24 kilo CO2 vrij. De hoop is dat het produceren van caseïne met E. coli de CO2-uitstoot drastisch zal verminderen (NewScientist, 3 juli 2025).
In Basisvaardigheden Microbiologie is een experiment opgenomen waarbij studenten een genetische transformatie uitvoeren. In dit experiment wordt Escherichia coli getransformeerd met een gen dat codeert voor groen fluorescerend eiwit (GFP). Studenten oefenen met dit experiment DNA-technieken en bepalen de efficiëntiegraad van de genetische transformatie.



